Fiskeintresset ökar

Fiske har blivit en oerhört populär hobby och över en miljon svenskar sportfiskar varje år. Intresset för fisket har ökat de senaste åren och många skulle vilja börja fiska om de hade möjligheten. Oavsett om man har båt eller inte kan fisket bli ett riktigt roligt fritidsintresse.

1685915-pojkar-fiskar-pa-vinon

Fler än 1,6 miljoner svenskar sportfiskar varje år, rapporterar ST. En tredjedel utav dem är barn och ungdomar. En undersökning har visat att sportfiske gör att utövaren mår bättre, får insikt i miljöfrågor och det ger även ekonomisk utveckling. De flesta som sportfiskar gör det utan att tillhöra någon klubb och det som är avgörande för om man fiskar eller inte är om man har ett fiskevatten nära där man bor. Det här gäller både barn och vuxna. Därför gäller det att kommunerna och staten hjälper att öka fiskemöjligheterna när så många bor i städer och inte har närhet till fisket. Faktiskt så är det så att många skulle vilja fiska mer än vad de gör i dag om de hade haft möjligheten.

Med eller utan båt

En bra förutsättning för att kunna fiska och verkligen komma ut i bra fiskevatten är att ha en båt eller hyra en båt. Då kan man ta sig till de ställen som har absolut bäst fiske. Är man exempelvis ute efter att fiska gädda, brukar det vara bäst att åka med båten utanför ett vassparti och kasta in mot vassen, där gäddan helst simmar. Är man mycket ute på sjön och äger sin egen båt, kan en bra idé vara att skaffa sig ett förarintyg för båten. Många företag anordnar kurser och söker man på nätet kan man garanterat hitta något som passar. Ett exempel på en sida där man kan hitta kurser för att få förarintyg är sjölotsen.se/förarintyg.  Där finns även andra typer av båtintyg och körkort för den som är intresserad. Det är dock inte allt fiske som kräver att man har en båt. Vill man fånga insjöfisk kan man testa att ställa sig på en klippa eller vid strandkanten och kasta för att se om det nappar. Det krävs dock ett fiskekort för att få fiska i de svenska sjöarna. Dessa kort brukar kosta runt 300 kronor per år och då får hela familjen fiska. Läs mer. Är man exempelvis intresserad av att fiska i region Mälardalen finns en rad olika alternativ:

  • Sportfiskekortet – omfattar ett 40-tal insjövatten i Stockholms län och gäller även på Gula kortets vatten i Göteborgsområdet.
  • Värmdösjöarna – omfattar fiske i Mellansjön och Kvarnsjön på Värmdö.
  • Kärrsjön – omfattar karpfiske i Kärrsjön.
  • Kräftfiske – omfattar kräftfiske i region Mälardalen.

Intresset ökar via nätet 90451-abfischen-06

Att 1,6 miljoner svenskar sportfiskar varje år låter ganska mycket men faktum är att ännu fler blivit intresserade av att göra det i och med att fiskefilmer spridits på sociala medier. Organisationen Sportfiskarna har sett att deras medlemsantal har ökat och de tror att internet är anledningen, skriver Svenska Dagbladet.