Hållbar fisketur

Intresset för fiske ökar och för att värna om livet i sjöar och hav kan det vara bra att hålla reda på vad som händer i fiskevärlden. Varje år kommer Världsnaturfonden med en uppdaterad guide om vad som gäller kring hållbart fiske.

Till och med Kungen älskar att fiska, läs mer. I år är premisserna för fiske i Sverige lite annorlunda än förra året. I Världsnaturfondens guide för hållbart fiske 2016 står det bland annat torsken i Barents hav, som det tidigare funnits så mycket av, har fått gult ljus i år. Detta beror på ett högt fisketryck, dålig tillväxt och ökad fiskdödlighet. I Östersjön har torskbeståndet varit svagt sedan länge, vilket tyvärr inte förbättrats i år.

Västkusträkan har grönt ljus

I årets fiskeguide får hela sex av tio fiskarter grönt ljus, vilket är fler än tidigare år. Detta kan ha sin grund i att problem med olovligt och olaga fiske minskat och att det krävs fiskekort för att fiska i vattendrag i stora städer. Västkusträkan har sedan några år tillbaka haft rött ljus, vilket nu har ändrats till räkälskarnas och fiskarnas förtjusning. Inger Melander förklarar för Sveriges Radio varför det har ändrats.

Nu har man jobbat för att få till en MSC-certifiering. Den gick igenom i oktober i fjol. Beståndet är fortfarande lite svagt. Men i och med att man nu jobbar med kontrollen och att man minskat utkasten av de små räkorna, som behöver vara kvar i havet och reproducera sig, så går utvecklingen åt rätt håll.

Hållbara fiskekläder

Hållbart fiske handlar främst om livet i sjöar och hav, men också om att de som fiskar ska ha hållbar och bra utrustning. På Army Gross finns ett stort utbud av militärkläder som lämpar sig väl för natur och friluftsliv, perfekt för fisketuren eller fiskeresan. Satsa på rejäla vattenavvisande plagg med på lager-på-lager principen undertill, glöm inte ombyte ifall plaggen skulle bli blöta – vilket är lätt hänt under en fisketur.