På gång i fisket

Vad är nytt i fiskevärlden? Under hösten väcks bland annat siklöjefisket uppe i Kalix, men i år är det alldeles för varmt i vattnet för att ge en god fångst. Samtidigt visar det sig att sillfisket utefter kusterna har blivit miljöcertifierat, till många fiskare och konsumenters glädje.

pexels-photo-26438-largeFör fiskare som hämtar upp sill utanför svenska kusten kommer det nu goda nyheter, det är nämligen så att sillfisket har blivit miljöcertifierat. I Sveriges Radio rapporteras det om hur sillfiske i bland annat Skagerack, Kattegatt och västra Östersjön certifieras enligt MSC, den märkning som är störst internationellt när det kommer till hållbart fiske. Danska och svenska båtar med fiskare har gemensamt gått ihop för att få till denna certifiering för sillfiske som sker med allt från trål till not och nät. Som ett bevis på det ansvar som de vill ta för fisket som drivs, dels för miljön men även som en garanti till konsumenten som köper fisk i affären.

Siklöjan med det röda havets guld

Nere på västkusten och i Östersjön fiskas det mycket sill, men uppe på Storöfjärden i Västernorrland är det siklöjan med sin löjrom som är ett hett byte. Det ger nämligen kaviar, som ju är havets röda guld enligt ett vanligt talspråk. I Allehanda skrivs det om hur tolv båtar samsas om utrymmet på fjärden, där totalt 35 båtar har tillstånd att fiska efter den eftertraktade siklöjan. Men eftersom det är ovanligt varmt i vattnet för årstiden, nästan fem grader över det normala i vattentemperatur, så är fisken inte lika aktiv och fångsten är som ett resultat av detta – inte lika god. För att få upp siklöjan är det trål som gäller

Oavsett om det är fiske eller jakt som fångar ens hjärta är det viktigt med rätt kläder ute i vildmarken. Varma och vattentäta plagg gör friluftslivet enklare och smidigare. Utrustning och kläder kan en bland annat hitta på fahallenjakt.se.

Löjrommen är dessutom MCS-märkt även den: