Tur med piggvar i Öresund?

I detta inlägg reser vi till Malmö – närmare bestämt till Öresund – för att utforska möjligheterna till spännande fångster. Den berömda och så uppskattade matfisken piggvar går att fånga här om du har tur. Även torsk, sill och makrill kan du fiska upp. Tänk på att inte behålla fel fiskar, till exempel en torsk över 10 kg som är bra för beståndet. Fånga den, fota den gärna, och lägg sedan tillbaka den i vattnet. 

Skulle du vilja utforska fiskelyckan i Öresund rekommenderar vi att du hyr hotellrum i Malmö. Du kan själv välja var du vill att hotellet ska vara beläget. I Malmö finns förutom möjlighet till fiske även ett spännande utbud av restauranger med fisktema.

Sportfiske är populärt i Malmö. Det finns även fiskedammar i Sallerup och Björka med put-and-take-fisk. Det är också tillåtet att fiska från broarna i stadens kanaler, bortsett från att du inte får använda kastspön vid trafikerade broar. Läs mer på kommunens hemsida.

Behåll torsk mellan 2-5 kg

Blåser det upp på hösten? Då är du lyckligt lottad. Höststormarna förbättrar syresättningen i sundets vatten, och det gynnar beståndet. Ska du vinterfiska torsk hoppas du alltså på att det blev en blåsig höst i Skåne. I trakterna går torsken att fånga året om; likaså sillen, men den fiskas bäst på hösten, då kanske du vill ha en lugnare tur. Om du ändå är där till höstsäsongen kan du stöta på fina makrillar, som blir större ju längre in i säsongen du kommer.

Att fiska torsk är en utmaning för den som har möjlighet till båt. I fiskejournalen kan vi läsa en spännande artikel om att vinterfiska torsk. Torsken är en stolt, stor fisk och trivs i stark ström. Den rör sig mycket, därför är det bra att ta en extra överblick på sin utrustning. Det ska vara utrustning som minimerar tiden från nedsläpp till bottenkontakt. Till det behöver du en förhållandevis stor havsrulle utan linspridare. Torsken kan bli mycket stor, så se till att ha en tålig lina. Är torsken över 10 kg bör den fångas upp för fotografering men sen släppas tillbaka igen. Det för att man som fiskare har sin beskärda del i ansvaret till ett friskt bestånd.

Piggvar, vår godaste matfisk?

Har du tur kan du hitta riktigt fin piggvar i Öresund. Och även om du kanske bara har en makrillagnad krok vet du inte vem som nappar – förrän du känner ett starkt motstånd du inte förberett dig på! Framför allt är hösten piggvarens säsong. Skaffa inte för tung utrustning, det roligaste är att känna sig smidig med lätt. När du väl känner ett nafs, börja inte rycka! Låt den först hugga tag ordentligt i din krok, och dra sedan varsamt och rytmiskt upp den. Ett vanligt misstag är att börja rycka och dra – då kommer den inte fastna på kroken och du skrämmer bort den. Får du upp din piggvar så tillagar du den i ugn med skirat smör och pepparrot.