Världsrekord i fisk

Att fiska är något som allt fler upptäcker är en rolig och spännande sysselsättning, och många av dessa personer som börjar med fiske drömmer om att göra det som 35 åriga Marica lyckats med – hon har nämligen slagit världsrekord i fisk genom att dra upp en baddare på hela 38 kilo.

gädda-fiskeSka man ge sig ut och fiska i sommar bör man med fördel packa med sig fiskerullar av olika slag om man är sugen på att försöka fånga riktigt fina fiskar. Och detta är verkligen något man bör göra om man är sugen på att försöka ge sig på att slå 35 åriga Marica Erikssons rekordfisk som hon nyligen drog upp. Hon har nämligen slagit rekord i torskfiske för kvinnor genom att dra upp en riktig monsterfisk på hela 38 kilo, ett rekord som inte blivit slaget på hela 46 år skriver Expressen. Men att fånga torsk är inte det enda man kan slå. Man kan också slå rekord i bland annat gäddfiske – vilket Enköpingsbon Fredrik Johansson gjort och erhöll det svenska rekordet med sin gädda på 19,34 kilo vilket tidningen Enköpings-Posten kunnat stoltsera med. Men visst finns även fiskar du varken ska äta eller fiska, det finns nämligen en lista med rödlistade fiskar som Världsnaturfonden skriver.

Dessa fiskar ska du inte äta

grillad_fisk 1130Att slå rekord likt de två nämnda ovan är det många som vill, men det finns faktiskt en del fiskar man inte bör fiska. Vilka dessa är finns listade av Världsnaturfonden som varje år mäter fiskebeståndet. På årets lista finns till exempel fiskar såsom lax, hälleflundra och rödspätta med och är man nyfiken på vilka fler som finns med på röda-listan kan man kolla in Aftonbladet där man har sammanställt listan. Där kan man även se vilka fiskar man får fiska men som man inte ska fiska i stora mängder, den listan är gul. Sedan finns självklart även en grön lista med alla fiskar som man mer än gärna är fri att både fiska och äta och dessa är bland annat:

  • Abborre
  • Blåmussla
  • Bläckfisk
  • Gös
  • Havskräfta
  • Hälleflundra
  • Krabba
  • Röding
  • Svärdfisk

Listan ovan är självfallet inte helt komplett och det finns även specifika platser där dessa får fiskas, och vill man vara helt säker får man kontrollera listan i sin helhet hos antingen Aftonbladet eller på Världsnaturfondens egen hemsida. För visst är det precis så som Göteborgs Posten skriver om: vi måste bli bättre på att äta svenskfiskad fisk och då är det även bra att man har koll på i vilka vatten man får fiska vilken fisk – men oavsett vart eller vad man fiskar ska man komma ihåg att man har ett ansvar för både fisk och miljö. Och vill man vara säker på att den fisk man köper och inte fiskar själv uppfyller sådana krav om hållbarhet och miljö är ett tips att kolla så förpackningarna har hållbarhetscertifieringarna ASC, MSC och Krav.